Kaart onbeschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 06/11/2022
11:00 - 16:30

Locatie
Museum Smedekinck

Categorieën Geen Categorieën


Oude tijden herleven tijdens de Slachtvisite met “pruveri-j”, die aanstaande zondag 6 november bij Museum Smedekinck in Zelhem wordt gehouden.
Van 11.00 tot 16.30 uur kunnen bezoekers herinneringen aan vroeger ophalen. Wie het huisslachten zelf niet heeft meegemaakt, kan kennismaken met de diverse gebruiken die daarbij hoorden. Op de “pruveri-j” wordt gesmuld van ouderwetse lekkernijen als balkenbrij en roggebrood met kaantjes.
Iedereen wordt verwelkomd met een glaasje bessenjenever. Als alternatief voor het traditionele “vetpriezen” kan het gewicht van het varken op de ladder worden geraden.
Hiermee zijn mooie prijzen te winnen. In De Schure van het museum zijn slagers druk bezig met het afsnijden en verkopen van vlees en vleesproducten (o.a. balkenbrij), terwijl het publiek op de “pruveri-j” tegen inlevering van een bij de kassa gekregen bon allerlei lekkernijen van vroeger kan proeven.
Extra bonnen zijn te koop. Behalve de hapjes van de “pruveri-j” zijn er diverse andere lekkernijen – zoals hamburgers en gehaktballen – en
natuurlijk ook koffie, thee en andere dranken verkrijgbaar.
Er worden hobby’s en oude ambachten – zoals o.a. zuurkool fermenteren en wilgentenen vlechten – gedemonstreerd en streekproducten verkocht, o.a. uit de eigen kruidentuin.
Martin
Krijgsman zorgt weer voor live-harmonicamuziek. In De Stal van het museum is alleen nog deze dag de tentoonstelling van schilderijen en gedichten van Wim Jansen uit De Heurne – “Boerenwerk en beroepen van weleer” – te zien.
De entree is 5 euro. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding van een volwassene hebben
gratis toegang. Ook het parkeren, vlak voor de ingang van het museum, is gratis.
Museum
Smedekinck is geheel rolstoeltoegankelijk en heeft een invalidentoilet.