Kaart onbeschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 15/11/2021
20:00 - 22:00

Locatie
Zaal "dePloeg" bij Jaimy's Bistro

Categorieën Geen Categorieën


De moderne mammoetjager, lezing door Dick Mol, georganiseerd door ’t Nut, departement Zelhem.

Mammoeten zijn de iconen van het ijstijdvak. Wie is er niet met een mammoet opgegroeid: ze zijn de sterren uit Ice Age 1, 2, 3 enzovoorts. Wie kent niet deFlintstones: waar mammoeten en dinosauriërs gelijktijdig voorkomen. Er zijn heel veel misverstanden over mammoeten. Deze misverstanden over een vande bekendste prehistorische dieren moeten weggenomen worden.
In zijn interactieve en boeiende lezing verhaalt Dick Mol, deskundige voor ijstijdzoogdieren, over een expeditie voor het opgraven van een mammoetkarkas uit de eeuwig bevroren bodem van Arctisch Siberië. Een mammoetmummie die duizenden jaren met huid en haar bewaard is gebleven. Was de ontdekking en opgraving van interesse? Ja, is het antwoord.
Deze nieuwe vondst, gedaan door schoolkinderen, is onderzocht door een groot internationaal team van wetenschappers. De onderzoeksresultaten, met be-
hulp van hightech leverde een schat op aan nieuwe gegevens. Deze spannende Crime Scene Investigation toont aan dat de mammoet er iets anders heeft uitgezien dan dat wij meestal in gedachten hebben. Dat het een complex van factoren is geweest die de mammoet deed uitsterven. Nee, het is niet de overbejaging van de prehistorische mens dat de schuld moet krijgen.
Na afloop van de lezing weet je alles wat je zou willen weten over dit iconisch zoogdier dat ongeveer 10.000 jaar geleden door dramatische klimaatsveranderingen van het wereldtoneel verdween.