OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 04/11/2018
11:00 - 17:00

Locatie
Museum Smedekinck

Categorieën


Oude tijden herleven tijdens de Slachtvisite met pruveri-j zondag 4 november bij Museum Smedekinck in Zelhem. Van 11.00 tot 17.00 uur kan het publiek herinneringen aan vroeger ophalen of kennismaken met de gebruiken rondom het slachten vroeger op de boerderij en smullen van ouderwetse lekkernijen als
balkenbrij en smaltappels.
Iedereen wordt verwelkomd met een glaasje vlierbessenjenever. Als alternatief voor het traditionele vetpriezen kan vervolgens het gewicht van het varken op de ladder worden geraden. Hiermee zijn een ham en vleespakketten te winnen.
In De Schure van het museum zijn slagers druk bezig met afsnijden, terwijl ze het publiek laten zien waar welk vlees zit. Vrouwen in klederdracht demonstreren het worst maken zoals dat vroeger gebeurde. Tegenover de slagers is de pruveri-j met allerlei lekkernijen van vroeger. Een bij de kassa gekregen bon kan hier worden ingeleverd tegen een stuk bakbloedworst, balkenbrij, kaantjes met roggebrood en smaltappels. Voor kinderen t/m 12 jaar is er een gratis workshop “hamburger maken”, inclusief bakken en opeten.
Verder zijn er tal van andere activiteiten. Zo worden er oude ambachten gedemonstreerd en streekproducten verkocht. In De Stal is een expositie van schilderijen van Gerrie Olthof (Zelhem) en houten beelden van Theo Wicherink (Azewijn) te zien.
In De Schure brengt een trio van DHC (Doetinchemse Harmonica Club) gezellige deuntjes ten gehore en op De Daele proberen vader en zoon Krijgsman, ook met harmonicamuziek, de sfeer te verhogen. Behalve de hapjes van de pruveri-j zijn er diverse andere lekkernijen en dranken verkrijgbaar.
De entreeprijs is 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.