fruitpersdag
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 13/10/2018
13:00 - 17:00

Locatie
Museum Smedekinck

Categorieën


Museum Smedekinck organiseert een fruitpersdag.
Bij Museum Smedekinck kan men op zaterdag 13 oktober aanstaande appels, peren en ander fruit, maar ook groente laten persen. De Sappers uit Voorst verwerkt de producten tot sap of maakt er desgewenst puree of smoothies van. Wie van deze mogelijkheid gebruik wil maken, kan zich per e-mail (info@museumsmedekinck.nl) of telefonisch (0314-631779) aanmelden.
Tijdens de Fruitpersdag bij Museum Smedekinck is ook de gemeente Bronckhorst aanwezig om het publiek te informeren over subsidiemogelijkheden inzake het aanplanten van o.a. boomgaarden. Het Onderholt informeert over het beheer van fruitbomen. Ook is er het nodige te proeven. Toeschouwers zijn welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

De Sappers (www.desappers.nl) werkt met een moderne vacuümpers. Deze heeft veel voordelen vergeleken met de gangbare band- en hydraulische persen. Hij geeft meer smaak, minder verkleuring, een hoger rendement (75-80%) en er kunnen allerlei soorten fruit en groente mee worden verwerkt.
Wie fruit wil laten persen wordt geacht minimaal 75 kilo aan te leveren. Ter indicatie: zes grote of acht kleine appels wegen ongeveer één kilo. Een flinke wasmand vol weegt 25 kilo. Voor wie niet zoveel heeft of juist wel, maar het niet zelf wil laten persen, bestaat de mogelijkheid het fruit aan Smedekinck te schenken. Het museum laat het dan persen voor eigen gebruik. Kleine aantastingen zijn geen probleem, maar overrijp of rot fruit komt de
smaak en houdbaarheid van het sap niet ten goede. Een beetje zand kan ook geen kwaad, want het fruit wordt gewassen voordat het de pers ingaat. Vaak is een mix van verschillende rassen appels of (stoof)peren lekkerder dan het sap van maar één variëteit.
Ook ander fruit of groente kan worden bijgemengd. Mogelijke mixen zijn o.a. appels met (stoof)peren, bieten, wortels, bessen, rabarber, aardbeien, kersen (ontpit) of druiven. Een mix met klein fruit uit de vriezer kan ook, mits het ontdooid is.
Het sap wordt verpakt in een saptap, dit is een luchtdichte zak met een inhoud van 5 liter en een kraantje waaruit het sap kan worden getapt. De zak gaat in een kartonnen doos, die kan worden hergebruikt. Zo verpakt kan het sap zeker een jaar bewaard worden. Na opening is het, ook buiten de koelkast, nog zes tot acht weken lekker, mits er geen zuurstof bijkomt.
Het laten persen van fruit kost 1,10 euro per liter. Vanaf 150 liter kost het 1,00 euro per liter. Bij het aanmelden dient men de zo nauwkeurig mogelijk geschatte hoeveelheid fruit te vermelden. Wie later toch meer blijkt te hebben dan verwacht, moet dit in verband met de planning doorgeven via bovenvermeld e-mailadres of telefoonnummer.
Wie zich heeft aangemeld, ontvangt bericht over het tijdstip waarop hij/zij is ingepland.